Sinds enkele dagen mogen sommige Nederlandse Turken, Turkije niet uit. Het zou dan gaan om personen die kritisch staan tegenover de Turkse president Erdogan. Om welke aantallen het zou gaan is geen duidelijkheid. Maar volgens sommige bronnen gaat het om tientallen en misschien zelfs honderd mensen. Er is zelfs bekend dat een Nederlandse Turk al maandenlang Turkije niet uit kan. Waarom bepaalde mensen niet meer Turkije uit kunnen kan verschillende redenen hebben. Bij sommige heeft het te maken met het feit dat ze in verband gebracht worden met de Gülen-beweging. Deze beweging zit volgens de Turkse overheid achter de couppoging van vorig jaar in juli. Daarnaast wordt de beweging door Turkije als terroristisch bestempeld. Vele leden of vermeende leden zijn al opgepakt.

turkije rel

Buitenlandse Zaken bevestigd het ‘uitreisverbod’
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag geeft aan dat er contact is met verschillende mensen die moeite hebben om Turkije uit te komen. Maar ze willen niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. De betreffende personen zouden in Turkije familie bezoeken of waren vakantie aan het vieren. Sommige mensen zitten zelfs in een juridische procedure. Het ministerie geeft aan dat ze contact hebben gehad met de Turkse autoriteiten over deze problemen. Personen die moeilijkheden ondervinden om Turkije te verlaten kunnen hulp krijgen bij de Nederlandse ambassade in Ankara, maar ze kunnen zich ook melden bij het consulaat-generaal in Istanbul.

Ook andere nationaliteiten hebben moeite Turkije te verlaten

Naast Nederlandse Turken hebben ook Turken met ook een nationaliteit uit een andere Europese land moeite het land uit te komen. Er zijn berichten dat meerdere Turkse Duitsers moeite hiermee hebben. Ook een tweetal Turken met ook een Zwitserse nationaliteit konden voor een tijd het land niet uit. Deze hebben inmiddels Turkije weer verlaten.

Met discretie naar oplossing gezocht
Minister Koenders van buitenlandse Zaken heeft gezegd dat hij deze kwestie persoonlijk op hoog niveau heeft aangekaart bij de Turken. Hij geeft verder aan dat Buitenlandse Zaken op verzoek van mensen die problemen ondervinden om Turkije te verlaten, met discretie aan een oplossing kan worden gewerkt. Zodat deze mensen zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hun situatie en eventueel weer terug kunnen naar Nederland. De minister van Buitenlandse Zaken Koenders zegt verder dat hij zich maximaal zal inzetten om Nederlandse Turken die Turkije niet meer uit kunnen terug te halen naar Nederland. Hij zal dit op zowel politiek als consulair gebied doen.

Turkije boos over berichtgeving
Naar aanleiding van de berichtgeving in de media over deze kwestie heeft Turkije met boosheid gereageerd. Met name dat de berichten dat het uitreisverbod betrekking zou hebben op Turkse Nederlanders die kritisch zijn tegenover Erdogan, is men woedend. Volgens de Turkse ambassade in Den Haag worden er mensen tegengehouden. Maar het zou dan gaan om personen die in verband worden gebracht met de ‘terroristische’ Gülen-beweging en niet om critici van president Erdogan.

De Turkse ambassade heeft in een reactie op de berichtgeving in de media gesteld dat deze onjuistheden bevat en bevooroordeeld is. Dat het uitreisverbod zou gelden voor critici van Erdogan doet de ambassade af als absurd. Verder stelt de ambassade dat “De berichten proberen de legitieme maatregelen te ondermijnen die Turkije heeft genomen tegen verdachte leden van een geheim en sinister netwerk dat verantwoordelijk is voor de bloedige staatsgreep tegen de democratie” en “die suggesties lopen het risico om een terroristische organisatie te legitimeren.”

Bezorgde reacties in Nederland
De berichten in de media over deze kwestie leidden tot bezorgde reacties van Nederlandse Kamerleden. Zij stellen dat sinds de couppoging van vorig jaar, de rechtsstaat in Turkije vaker wordt ondermijnd door allerlei maatregelen.